Jocuri de creatie

Desi traim intr-o Romanie in care zeci de femei isi anunta deschiderea atelierelor de croitorie de la o zi la alta si se intituleaza pompos creatori de moda, adevaratii designeri se situeaza la polul opus si pot servi oricand drept sursa de inspiratie pentru cele care vor sa se impuna in lumea modei. Si asta pentru ca un designer prin definitie e pasionat de moda de la o varsta frageda, isi demonstreaza talentul din scoala generala, e dispus sa se instruiasca in scoli prestigioase, nu se da in laturi de la a munci din greu si isi construieste o identitate, fara a se abate de la elementele definitorii si de la conceptul central al colectiilor. Ca sa nu mai vorbim despre atentia la fiecare detaliu inainte de lansarea unei noi linii vestimentare sau de ambitie.

IMG_2255-Edit

Iar cand va scriu aceste cuvinte, o am in minte pe Andra Clitan, un designer in care am crezut de cand ne-am cunoscut in 2011. Am admirat-o pentru consecventa cu care a pastrat in centrul colectiilor sale motivele din arta traditional romaneasca si costumele din Maramures, pe care le-a mixat cu elemente contemporane imprumutate din culturile unor tari indepartate. Asocierile surprinzatoare, mixurile neconventionale par sa fie deviza Andrei, care semneaza o serie unica de haine, usor de purtat, dar cu un touch couture.

IMG_2229-Edit

De curand, ne-am revazut la Bucuresti, unde mi-a aratat cateva piese din colectia sa pe care urma sa le folosesc in shooting. Nu a fost usor sa ma decid, dar intr-un final, am ales o rochie din organza de matase, cu franjuri la terminatie si bordura din margele realizata manual la maneci din colectia MA RA MI. Asa cum va spuneam si mai intainte, Andra a studiat intens costumul popular din Transilvania, dar si solutiile tehnice, elementele decorative, tesaturile traditionale, obtinute adesea rudimentar in gospodariile locale, si si-a dorit sa-l updateze si sa-l readuca la viata intr-o interpretare proprie. Filosofia Andrei este ca fiecare haina trebuie sa fie o piesa statement si sa spuna o poveste. Ei bine, rochia pe care am ales-o demonstreaza ca designerul isi transpune dorintele in realitate, nu doar viseaza la ele. Si ca orice designer adevarat, hainele create de ea sunt unice.

IMG_2268-Edit

IMG_2260-Edit

IMG_2206-Edit-Edit

IMG_2222

IMG_2212-Edit

IMG_2256-Edit

IMG_2271-Edit

IMG_2226-Edit

IMG_2246-Edit

IMG_2254-Edit

Rochie: MA-RA-MI
Geanta: Celine
Bratara piatra albastra: Pinkmoss
Bratara impletita: Promod
Pandativ: Pinkmoss
Adidasi: Adidas Stan Smith
Foto: Lasc Media

0 replies on “Jocuri de creatie”