Momentul meu de respiro

Una dintre cele mai importante traditii din familia noastra e ca, an de an, Craciunul sa ne gaseasca in Maramures, primul loc caruia ii zicem „acasa” si unde Sarbatorile de iarna au cu totul alt farmec decat oriunde altundeva. Aici timpul pare ca a stat in loc pentru ca lumea inca pastreaza cu sfintenie traditiile de Craciun din mosi-stramosi.

DSC_0844-Edit

An de an, cu mic cu mare, ne imbracam in port popular, in straie taranesti, ca sa simtim si mai autentic Craciunul – mi se pare important sa nu uiti niciodata de unde ai plecat, iar pe copii ii amuza sa poarte altfel de outfit-uri. „Maman, pot sa merg la gradinita cu hainele astea?”, m-a intrebat anul trecut Ilona. I-am explicat ca n-ar mai fi atat de speciale daca le-ar purta in fiecare zi, asa ca acum asteapta tot anul sa imbrace straiele taranesti.

DSC_0838-Edit

La noi totul se petrece impreuna si asta e cel mai mare farmec pe care ar putea sa-l aiba Sarbatorile. Femeile din familia mea au fost intotdeauna cele care si-au dat sufletul pentru ca familiile sa fie fericite in jurul mesei de Craciun. Ilona deja incepe sa prinda si ea gustul acestei traditii feminine si ne ajuta in bucatarie cu pregatirile. Insa toata lumea participa asa cum poate. Mama face piftia pe care o ador – alaturi de cozonacul cu mac e printre preferatele mele din bucatele traditionale de Craciun –, tata nu divulga nimanui reteta lui secreta si delicioasa de vin fiert, eu mă ocup de friptura la cuptor, iar Nicolai e specialist in sarmale. Iancu si Ilona ma ajuta de fiecare data la aranjatul mesei, ca sa-i impresioneze pe Mosu’ si pe Doamna Craciun pe ultima suta de metri, desi stiu foarte bine ca porcul nu se ingrasa in Ajun.

DSC_0948

Cand fiecare are ceva de lucru, imi place sa ma retrag pentru cateva minute si sa-mi iau un moment de respiro, doar eu cu mine, sa ma uit in urma la un alt an minunat ce sta sa se incheie. Doncafe e singurul cu care imi impart aceste clipe pentru ca nimic nu se compara cu o bine meritata cafea buna. In casa se aud colinde, rasete si chicoteli, bradul e impodobit, cadourile ne asteapta pe toti, iar eu pot in sfarsit rasufla linistita in aburi deliciosi de cafea. Un alt Craciun de vis tocmai a inceput.

DSC_0937

DSC_0941-Edit

DSC_1021-Edit-2

DSC_0977-Edit

DSC_1035-Edit

DSC_1050-Edit

Foto: Alina Andreica
Prelucrare imagini: Lasc Media

0 replies on “Momentul meu de respiro”