Puterea unui parfum

Logica iti permite sa ajungi din punctul A in punctul B. Imaginatia te poarta insa oriunde. Iar parfumurile de la Liquides Imaginaires sunt cea mai buna dovada. Nu demult, la Beautik Haute Parfumerie, m-am intalnit cu David Frossard, un parfumier si businessman redutabil, pentru care parfumurile nu sunt insa o afacere, ci un exercitiu de imaginatie.

Monica Tand: Care este povestea din spatele brandului Liquides Imaginaires?
David Frossard: A fost odata ca niciodata… (Zambeste). Totul a inceput acum trei ani la o expozitie artistica, care a avut loc la hotelul des Centraliens, situat in apropiere de Champs Elysee. La inceput, ideea nu a fost sa lansam o marca de parfum ca sa vindem produse, ci ne-am dorit sa cream parfumuri prin intermediul carora sa ne putem exprima cu adevarat. Tema acelei expozitii a fost despre sacru, iar dupa cum bine stiti, la baza, parfumul este ceva sacru. Era o poarta de comunicare cu zeii, permitandu-le oamenilor sa vorbeasca cu acestia si sa le ceara favoruri. De acolo si cuvantul perfumare. Asadar, ardeau cele mai pretioase materii pretioase deoarece atunci cand se rugau, nu foloseau ceva fara valoare. Ardeau cea mai calitativa tamaie, cel mai bun mir. Acestea se ridicau in aer, in semn de rugaciune, dar parfumau totodata incaperile. Am creat Liquides Imaginaires pentru a ne impotrivi fenomenului care transforma parfumurile doar in accesorii la moda. Parfumurile au o putere mult mai mare daca evoca intoarcerea la origini-ceea ce de altfel, ne permite sa redescoperim arta parfumurilor dintr-o alta perspectiva. Un parfum ne poate deschide portile imaginatiei. Un parfum poate fi o experienta artistica, mistica, spirituala, nu doar promisiunea ca folosind un anumit parfum vom semana mai mult cu starul care este imaginea acestuia.

16901_923109014407940_5138159611841183009_n

M.T: Cum ati decis sa colaborati cu Philippe di Meo?
D.F: Avem aceeasi viziune despre parfum. Ne regasim in multe subiecte si avem exact aceeasi interpretare a artei.
Eu am facut studii de filozofie. Ar fi trebuit sa fiu profesor de filozofie. El este un designer, un artist si avem conceptii identice despre importanta parfumurilor. Eram la fel de revoltati impotriva parfumeriilor traditionale si ne doream la fel de mult sa facem ceva inovator. Mai intai, am devenit prieteni, iar apoi, am creat Liquides Imaginaires.

M.T: Parfumurile voastre evoca momente ale vietii, dorinte, credinte, forte si slabiciuni. Care este preferatul dvs din parfumurile pe care le lansati azi, care este misiunea lui secreta si care este sursa de inspiratie de la care ati pornit?
D.F: Am deja un parfum preferat printre cele pe care le-am lansat de-a lungul timpului. Acum, este insa destul de dificil sa aleg dintre cele noi pentru ca de fiecare data, lansam o trilogie. Fiecare colectie include otrava, antidotul si sinteza. Noua trilogie are ca tema natura, puterile naturii si ramane in continuare in zona sacrului. In ziua de azi, cand le vorbesti oamenilor despre sacru, din nefericire se gandesc imediat la Isus, la Buddha sau la Mahomed. Liquides Imaginaires vorbeste despre ce era cu adevarat sacru pentru oameni la origine. Natura era sacra. Un fulger pe cer era sacru. Noua colectie include parfumul Tellus, care este parfumul solului, de la radacina care trece prin interior. Saltus care merge in seva si Succus. Practic, sunt trei stadii ale aceluiasi parfum. Le ador pe toate trei. Poate am o preferinta pentru Tellus intrucat este mai sobru, mai animalic si mai misterios. Iar eu cum eu nu sunt misterios, posibil ca aceasta sa imi explice alegerea.

10931119_897528266966015_3368351737132653072_n

M.T: Care sunt cele mai frumoase amintiri olfactive pe care le aveti?
D.F: Am foarte multe. Am unele care sunt ascunse profund in mine si de care probabil, nu sunt constient: mirosul mamei mele, de exemplu. In schimb, am amintiri foarte puternice din Corsica intrucat acesta este locul de unde sunt originar si merg cat pot de des. Locuiesc la Paris, departe de natura, iar cand ma intorc in mijlocul ei, totul capata alt sens. In Corsica, totul are une un miros puternic. Si apoi, trebuie neaparat sa mentionez si Africa. Africa este mai intai de toate un miros specific, care de multe ori poate fi considerat urat. Asta pentru ca atunci cand e cald, odorile sunt exarcebate. Aerul e un melanj de arome incitante imbinate cu cele urate, dar eu gasesc ceva magic in asta.

M.T: Credeti ca un barbat este mai degraba fidel unui parfum decat unei femei?
D.F: Nu, nu cred. Iar ca sa va raspund filozofic, fidelitatea pentru mine inseamna sa fii fidel valorilor tale,sa ne fim fideli noua insine, a ceea ce ne am promis, a ceea ce am dorit sa facem. Eu cred ca putem avea intr o viata, adica cel putin asa sper, ca putem avea mai multe povesti de dragoste si sa fie toate la fel de adevarate si de autentice, cu singura conditie sa ne implicam profund si sa dam totul. Este valabil si pentru parfumuri. Putem avea mai multe parfumuri daca le-am ales intr-adevar cu un motiv intemeiat, un motiv adevarat. Parfumul reflecta de fiecare data o alta fateta importanta a personalitatii noastre, a vietii noastre, ne aduce aminte de o persoana draga. Si mereu il vom schimba. Pentru ca vrem o schimbare. Si schimbarile in viata sunt bune atata vreme cat ramanem fideli noua insine.

Parfumurile Liquides Imaginaires sunt disponibile in exclusivitate la Beautik Haute Parfumerie

0 replies on “Puterea unui parfum”